• In memoriam Bertie (Bart) Frericks
    20 dec 2021
    • 0
  • Afgelopen donderdag is op 80-jarige leeftijd Bertie (Bart) Frericks overleden. Bertie werd geboren aan de Walseweg in Gendringen. Als buurman had hij aannemer Willem Kniest. Bij dat aannemersbedrijf is Bertie bijna zijn hele werkzame leven in dienst geweest. Op latere leeftijd is hij nog werkzaam geweest bij Dirk Nusselder.

Het verenigingsleven en het verenigingsgevoel zat Bertie in zijn DNA. Hij was de zoon van Bernard Frericks die jarenlang bestuurslid is geweest van de v.v. Gendringen.

Op jonge leeftijd was hij al actief als voetballer en vrijwilliger. Samen met zijn broer Rino speelde hij in het eerste team en later het tweede. In die tijd werd er nog met een 5-mans voorhoede gespeeld. Links en rechtsbuiten en links en rechtsbinnen en een midvoor. Bart speelde als rechtsbuiten. Samen met Hans Gemmink bezette hij de rechterflank. Spelers van die tijd die voorbijkomen zijn Tonny Jansen, Bennie Horris, Gerry Jansen, Henk Overgoor, Gert Knipscheer en broer Rino Frericks. Zo werd in het seizoen 1958/1959 o.a. het kampioenschap in de eerste klas behaald.

Bertie was geen flitsende rechtsbuiten maar zeker een combinerende, degelijke teamspeler.

Als vrijwilliger heeft Bertie veel voor de v.v. Gendringen betekend bij de realisatie en onderhoud van de accommodatie op de IJsselweide. Heel, heel veel uren werden er in de realisatie van de nieuwe accommodatie gestopt. Vrijwilligerswerk en taken waren voor hem een vanzelfsprekendheid want je wilde toch als lid van de v.v. Gendringen op een mooie accommodatie spelen. Een echt drijvende kracht voor de club.

Samen met accommodatiemaat Anton Knipscheer werd het gebouw tiptop onderhouden. Sloten vervangen, de bar bouwen in de kantine o.l.v. Tonnie Jansen, etc. kortom het was zoals Anton vertelde: “er was geen spijker in het gebouw waar niet de handtekening van Bertie en mij opstond”.

Bertie was naast vrijwilliger voor het onderhoud ook nog jarenlang leider van lagere elftallen. Midden jaren negentig was hij zelfs leider van het team van zijn eigen zoon Bob en nu de trouwste supporter van zijn kleinzoon Thijs (Wissing). Supporter van het eerste maar zeer zeker bracht hij ook bezoekjes aan thuiswedstrijden van de lagere teams. Een verenigingsman. Het samen werken en dagelijkse zaken met elkaar bespreken zowel de makkelijke als moeilijke zaken leverde hem energie op. Vriendschappen ontstonden zo en bleven lang. Net zoals Bertie zijn hele leven lang lid van v.v. Gendringen was.

We wensen zijn vrouw Joke, de kinderen Monique, Bob en Susan, hun partners Bas, Lou-Lou, Henk en de kleinkinderen veel sterkte toe om dit verlies te verwerken.

Het bestuur.